21 april 2024: Kerkviering door jongeren - 'Binnenstebuiten leven'

Gepubliceerd op 8 maart 2024 om 12:10

Thema: 'Binnenstebuiten leven'

Soms moeten we alles binnenstebuiten keren om terug te vinden wat we kwijt zijn:

Je bent jong, oud of alles ertussenin en weet soms niet wat te geloven überhaupt. In jezelf, je dromen, je talenten, de mensen om je heen.
Dan sta je buiten. Het plein is leeg en de bomen kaal.
De momenten andersom ervaar je 'binnen' te zijn.
Soms is het een deur van een vriend, de deur van 'onverwachte verrassing ', de deur van school, een mooie plek, een nieuwe plek om te wonen na een verandering, een kerkdeur, een moskeedeur, een autodeur, een draaideur, een carrousel van een rollercoaster.

Binnenstebuiten slaat ook op 'flip thinking '. (Kerk)verlating niet als bedreiging, maar als kans voor nieuwe wegen, hoop, nieuwe werkvormen en waarbij binnen iets van buiten heeft en buiten iets van binnen. Waarbij geloven veranderen kan en niet geloven ook. Zoals de foto. Ga je door de brug, dan ben je binnen of buiten en het perspectief veranderd. Doordat het perspectief veranderd, verander je zelf. Zoom je uit, dan is het een kunstwerk, een verrekijker, een cathedraal. Waardoor onmogelijk nog te bepalen is, wat binnen of buiten (de kerk) is.

Zo kan de kerk het binnenste van buiten en het buitenste van binnen zijn, waar mensen virtueel of live, samenkomen.

Bij de voorbereiding heeft de vraag centraal gestaan of de kerk een achterhaald concept is. Dit geldt zeker voor veel jongeren. En wanneer sta je eigenlijk binnen de kerk en wanneer erbuiten? Is geloven in God daarvoor de maatstaf, of is sociale betrokkenheid de maatstaf? Is oud of jong zijn de maatstaf?; Of is het de inspiratie om het  goede te doen de maatstaf? Of is het de geestdrift, die er altijd is geweest en alles beweegt. Of is het wat anders? Wij nemen u graag mee

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.