2024-2025

School Opknappen & Dakrenovatie

Handen uit de mouwen voor schoolkinderen

We gaan tijdens onze werkreis 2025 aan de slag  in Kisumu via stichting Kadowinja, dat gevestigd is in Helmond en waarmee KASH al sinds 2020 intensief samenwerkt.

De afgelopen jaren is er al hard gewerkt aan de Oyiengo Primary School in Kisumu, Kenia. Klaslokalen zijn opgeknapt, sanitaire voorzieningen aangelegd. Wat wij gaan doen in de dagen dat we daar zijn is het opknappen van de keuken. Elk kind heeft recht op een gezonde maaltijd en nog heel vaak komen de kinderen met een lege maag naar school. Om te zorgen dat de kinderen optimaal kunnen presteren wordt er elke dag een gezonde maaltijd voor ze gemaakt. We zorgen ervoor dat de keuken voldoet aan de eisen die er gesteld zijn als het gaat om hygiëne en de materialen die zorgen voor werkgemak.

Verder gaan we rondom de school een stoep aanleggen. Minder modder tijdens het regenseizoen in de klassen, betere toegankelijkheid, ook voor mindervaliden en ondersteuning van het gehele gebouw. De stoep wordt aangelegd met rotsblokken en stenen in cement.

We planten als aandenken ook nog een fruitboom  op het terrein van de school.

Het lekt op de kinderbedjes als het regent! Het gaat om het verroeste en lekke dak van de APDK kliniek in Kenia Mombasa vervangen. 

We gaan alleen, niet letterlijk het dak op, dat laten we doen door lokale bedrijven. Daarmee stimuleren we de lokale werkgelegenheid. Iets dat ook vanuit de Keniaanse overheid gewenst is. Zelf gaan we ook niet graag het dak op, want we denken aan de veiligheid van onze deelnemers met onze werkreizen. Het dak is dus voor professionals.

 

Wel zal tijdens ons verblijf de laatste hand worden gelegd aan het dak van in ieder geval de slaapruimten van de kinderen. Dat is 963 m2 bij elkaar en elke m2 kost € 25,- om te realiseren. Bij elkaar is dat € 24.075,- . We willen minstens de helft hiervan vervangen. De daken zijn zo lek als een mandje en oud en versleten. Het zijn sandwichpanelen van meer dan 60 jaar oud en doorgeroest. Als het regent worden de matrassen nat, het is gehorig en niet geïsoleerd tegen hitte. Met een nieuw dak wordt het woon -en leefklimaat sterk verbeterd voor de kinderen die er verblijven moeten.

 

Zelf gaan we in 2025 tijdens ons verblijf een klaslokaal ‘pimpen’. Van oud donkerbruin naar kleurrijk en voorzien van moderne materialen.

 

De kliniek totaal van een nieuw modern dak voorzien betekent 2825 m2 vervangen x € 25,- per m2. Dit is afgerond € 70.000,-. Dit is verdeeld over meerdere modules om aan te pakken.  De gemeente Mombasa heeft voor de kliniek en ons een raming per gebruiksruimte gemaakt op basis waarvan deze berekeningen zijn samengesteld om een meervoudig onderhandse aanbesteding te doen voor lokale bedrijven. Ook de lokale overheid doet mee met investeringen, is onze verwachting en dat mogen we ook verwachten.

Ben je 16+ in 2025 en heb je interesse om je vrijwillig in te zetten voor dit project in de periode 2024-2025? Vul dan dit formulier in een misschien ga jij in 2025 mee naar Kenia!

VOL = VOL